Tuesday, September 16, 2014

Mojang köps av Microsoft, och det kan vara bra för alla

Som Xbox Wire skrev igår så köper Microsoft, med Xbox Chef Phil Spencer, upp Mojang för närmare 18 miljarder. Delar av Internet har såklart fått panik, då man som god nörd ska hata Microsoft och allt de står för, speciellt om man har Windows, använder Office, nyttjar Skype eller någon annan av deras tjänster. Internet är övertygade om att de är dåliga, som företag och som personer.

På Internet sprids information snabbt och okontrollerbart, människors förmåga att ta till sig den och ändra uppfattning däremot är som alltid lika snabb som en skadeskjuten snigel. Microsoft var kanske ett dåligt företag när det drevs av herr Ballmer, men nu är det Nadella i toppen, och ännu bättre Phil Spencer som är i toppen för Xbox, ni vet killen som gick upp med motivationen att de måste vinna hos spelarna för att vinna på marknaden och lovade att göra allt i hans makt för spelarna?


Markus "Notch" Persson
Okej, så halvguden Notch ville sälja till Microsoft, han känner Phil Spencer delvis privat och kom fram till att det var bästa lösningen. Det är inte direkt så att killen behöver pengar, Minecraft är redan tredje bäst säljande spelet genom tiderna, och har funnits i ungefär 5 år, 3 om man räknar från riktiga releasen. För den här killen är pengar inte problemet. Hans problem är som han själv sagt att pressen från Internet och spelare blev för stor, han ville driva små projekt men kunde inte då han behövde vidareutveckla Minecraft. Notch psykiska hälsa grundar sig i att han kunde sälja, pengarna var inte det som avgjorde.

Vi släpper dåtiden och blickar framåt, vad innebär detta för Minecraft? Eftersom det är Microsoft som köper det så kommer de ha kvar spelet och supporta det till alla befintliga plattformar, enligt deras marknadsmodell. Varför skulle dem inte göra det, det är redan portat och drar in pengar. Microsoft köpte det av flera anledningar, delvis för att spelet i sig fortfarande är en guldgruva, men även all merchendise drar in en trevlig summa. Sedan är jag rätt säker på att de absolut inte ville att Sony eller något annat företag skulle köpa Mojang då det skulle riskera att spelet slutade existera på deras plattform. Slutligen så har Phil Spencer sagt att han letar efter möjligheten att köpa flera studios och knyta dem till Microsoft och Xbox, för att vinna hos spelarna.

Mer än så är det inte, Microsoft kommer gå back på affären i något år för att sedan hämta sig, förutsatt att Minecraft fortfarande är intressant. Spelarna kommer troligen inte märka någon skillnad, och jag antar att utvecklarna kommer få det bättre. Mojang skulle säljas oavsett, mest troligt efter Microsoft är nog att EA skulle köpa det, vore det bättre?

No comments:

Post a Comment